Martes 16 de Abril de 2024
El portal de la papa en Argentina
17.65%Variación precio
puestos MCBA
  • Cielos nubosos con lluvias débilesBalcarceBuenos Aires, Argentina
    13° - 21°
  • Intervalos nubosos con lluvias débilesVilla DoloresCórdoba, Argentina
    - 24°
  • Cielos nubosos con lluvias débilesRosarioSanta Fe, Argentina
    13° - 21°
  • Intervalos nubososEstacion UspallataMendoza, Argentina
    -1° - 17°
  • Intervalos nubososCandelariaSan Luis, Argentina
    - 24°
  • Cielos nubosos con lluvias moderadasChoele ChoelRío Negro, Argentina
    13° - 22°
  • Intervalos nubososSan Miguel de Tuc.Tucumán, Argentina
    - 23°
Ampliar
 Buscador de Noticias
Europa 24/05/2023

Italia: Dodelijke slachtoffers en miljoenenschade aan tuinbouw door overstromingen in Italië

"We hebben een collega, een kennis, een vriend verloren. Het verlies van mensenlevens is het meest betreurenswaardige nieuws van de catastrofe die Cesena en de regio’s Emilia-Romagna en De Marken op 16 mei heeft getroffen"...

…vertelde Matteo Evangelisti, manager van Biondi Giulio, een teeltbedrijf met ook een stand op de groothandelsmarkt van Cesena, eergisteren aan zustersite FreshPlaza.

Sauro Manuzzi was een steunpilaar op de groothandelsmarkt. Iedereen kende er deze verkoper van aromatische kruiden. Ook zijn vrouw, die eerst vermist was, werd later in Cesenatico, op 20 km van het teeltbedrijf, levenloos teruggevonden.

De noodtoestand is nog steeds van kracht. Zo werd het gebied rond Lugo gisteren 18 mei vanaf de vroege ochtenduren overstroomd. "In de heuvels van Romagna zijn volledige dorpen geïsoleerd, omdat de wegen vernield zijn. De mensen zitten er zonder elektriciteit en water. De civiele bescherming probeert hen te bereiken", voegde Matteo Evangelisti eraan toe.

Breuk van de Santerno rivier die Ca’ di Lugo – San Lorenzo, in de provincie Ravenna, onder water zette; Foto Leandra Ricci Bitti op Meteo Emilia Romagna

In de provincies Forlì-Cesena, Ravenna en Bologna zijn grote gebieden overstroomd. "Er is enorme schade aan de tuinbouw en plattelandsinfrastructuur in Romagna en De Marken, waar duizenden hectaren kiwi’s, pruimen, peren en appelen onder water kwamen te staan, maar ook percelen met groenten en akkers met granen, kwekerijen, bedrijfsgebouwen, machines en andere infrastructuur", zegt Ettore Prandini, voorzitter van Coldiretti.

Ook schade in de heuvels

"De cycloon heeft niet alleen schade toegebracht aan de tuinbouw in de vlakten, maar ook aan die van de Apennijnen. De kastanjeteelt is hard getroffen. Eeuwenoude bomen zijn door het water en aardverschuivingen meegesleurd", jammeren Monia en Sergio Rontini van Il Regno Del Marrone.

De biologische kastanjeboomgaarden van het bedrijf bevinden zich in de gemeente Castel del Rio, op een hoogte variërend van 400 tot 700 meter, op steile hellingen. Het teeltbedrijf wordt al meer dan vier generaties door dezelfde familie gerund . "Zonder steun voor de kastanjeteelt wordt het deze keer de genadeslag", leggen Monia en Sergio uit.

Schade aan de kastanjeboomgaarden van Il Regno Del Marrone.

Wortelverstikking

"Het is het zwaarste noodweer sinds de naoorlogse periode. De oogst van 2023 komt ernstig in het gedrang, maar er kunnen ook problemen zijn voor de volgende jaren", zegt Carlo Carli, voorzitter van de interprovinciale Confagricoltura. De groentepercelen tussen Cesena en San Mauro Pascoli, waar hoogwaardige gewassen worden geteeld, zijn volledig verwoest. Er zijn grote problemen in de aardbeienkassen van Cesena, een belangrijke teelt voor het gebied. En het slib dat de regenval op de bodem achterlaat verhoogt het risico van wortelverstikking, zelfs voor bomen.

Bevoorrading in het gedrang

"Ook het transport is door het slechte weer en geblokkeerde wegen in de war geraakt: de snelweg A14 is op sommige plaatsen afgesloten, net als de tolpoortjes in Forlì en Cesena. Dat veroorzaakt problemen bij de verzending van groenten en fruit en bijkomende verliezen voor de bedrijven. Er zal een grootschalig plan nodig zijn om het economische weefsel te ondersteunen, want onze sector loopt een heel groot risico", vervolgde Carlo Carli.

Snelweg A14 volledig versperd (18 mei 2023 om 12 uur)

Ministertop

Tijdens een top met de ministers Nordio, Lollobrigida, Calderone en de staatssecretarissen Bignami en Leo werd gesproken om verplichtingen op het gebied van belastingen en sociale zekerheid voor bedrijven op te schorten.

"Het is essentieel om betalingsverplichtingen voor de sociale lasten in overstroomde gebieden op te schorten, zoals al is gebeurd voor hypotheken. Er moet ook nagedacht worden om de vergoedingspercentages te verhogen voor de schade aan de gewassen, op basis van de voorzieningen van het Agricat-fonds", stelt de organisatie Copagri.

Ook bij Colderetti zijn ze die mening toegedaan: "Gezien de buitengewone situatie achten wij een speciaal regeringsdecreet nodig om voldoende middelen toe te wijzen om de geleden schade te vergoeden die van uur tot uur toeneemt voor land- en tuinbouw."

CSO Italy staat in voortdurend contact met hun leden

"We hebben voortdurend contact onderhouden met onze leden in de meest getroffen gebieden in Bologna, Forlì, Cesena, Ravenna en Rimini, die ook grotendeels het hart vormen van ons werkgebied", zegt Paolo Bruni, voorzitter van het servicecentrum voor Italiaanse tuinbouwbedrijven CSO Italy. "Het beeld dat naar voren komt is beslist dramatisch. De minister-president van de regio Emilia-Romagna Bonaccini heeft gelijk als hij het vergelijkt met de gevolgen van een aardbeving."

Paolo Bruni, voorzitter van CSO Italië

"We praten al heel lang over klimaatverandering en helaas is dit er een triest bewijs van. Binnen een paar dagen schakelden we over van extreme droogte naar overstromingen. In sommige gebieden viel 300 mm water, evenveel als in heel 2022. Helaas vrees ik dat deze uitzonderlijke situatie de norm zou kunnen worden. Zo’n ingrijpend fenomeen, voor zover ik me herinner, had zich nooit voorgedaan aan de Adriatische kant van ons schiereiland. Als er als iets soortgelijks gebeurde, was het eerder aan de Tyrrheense kant, tussen Ligurië en Toscane, of op Sicilië en Sardinië."

"Zodra de noodsituatie voorbij is, zullen er ook projecten moeten worden gestart voor hydraulische werken om de kracht van het water te verminderen tijdens de overstroming van een rivier. Dat moet technisch gezien gebeuren door de tijdelijke opslag van een deel van de vloedgolf. In Emilia-Romagna zijn dergelijke werken tot nu toe slechts gedeeltelijk voltooid. De plannen zijn er, maar ze zitten deels nog opgeborgen in de lades van de overheidskantoren. Eerst moeten we mensen redden, daarna de huizen en werkplekken heropbouwen, maar vervolgens moeten we nadenken over maatregelen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt", besluit Paolo Bruni.

Fuente: https://www.agf.nl/article/9530872/dodelijke-slachtoffers-en-miljoenenschade-aan-tuinbouw-door-overstromingen-in-italie/


Te puede interesar